pondělí 23. července 2012

Knihovna podzimních a zimních snímků


Po období festivalů Sundance, Berlinale, Cannes a Karlovy Vary, nastala letní sezóna, která s sebou každoročně přináší sérii blockbusterů, komedií a kreslených pohádek pro nejmenší. Po jejím konci ale opět dochází k oživení festivalové éry a představování snímků, jenž kromě jiného mají také nějaké ty oscarové ambice. Zde je menší ukázka toho, na co se můžeme letos těšit.

Září:
Hned ze začátku, pro některé ne příliš oblíbeného, měsíce bude promítán skutečný dárek věrným filmovým fanouškům a milovníkům staré techniky. Cesta na Měsíc, krátkometrážní snímek z dílny významného francouzského průkopníka filmu jako takového, Georgese Mélièse. O tomto klenotu světové kinematografie jste také mohli letos slyšet v dalším neobvyklém projektu Hugo a jeho velký objev. Nezávislé drama, oceněné Velkou cenou z letošního ročníku Berlínského festivalu, Je to jen vítr vypoví příběh o osudech romské komunity a jejím strachu z neustále rostoucího vlivu neonacistů. Hvězdně obsazený kriminální snímek The Gangster Squad s Ryanem Goslingem, Seannem Pennem a Emmou Stone v hlavních rolích nastíní situaci ve zkorumpovaném a všelijakými zločinci protřelém Los Angeles v polovině dvacátého století.

Země bez zákona, hvězdně obsazené kriminální drama s prvky westernu, také známé pod názvy Lawless nebo The Western Country, jenž si prozatím odnáší velmi dobré recenze a ohlasy fanoušků, vstoupí do českých kin 20. září. Meryl Streep, Steve Carell a Tommy Lee Jones společně zazáří ve snímku Hope Springs. Pro milovníky cizojazyčných filmů bude to pravé ořechové drama Caesar musí zemřít, ve kterém dochází k propojení slavné hry Williama Shakespeara a reality z prostředí přísné italské věznice.

Říjen:
Liam Neeson se vrací na filmové plátno coby vysloužilý agent CIA Bryan Mills v akčním thrilleru 95 hodin: Odplata, jenž je pokračováním úspěšného dramatu 96 hodin. Příznivci tajného agenta 007 mají ale jiné želízko v ohni. Právě v říjnu totiž do našich kin vstupuje další, již v pořadí 23., bondovka Skyfall. Kromě Daniela Craiga, v roli samotného Jamese Bonda, a Judi Dench, zde také zazáří Javier Bardem, aktuální Bondův nepřítel číslo 1, Ralph Fiennes a Helen McCrory. Na režisérskou stoličku tentokrát usedl Sam Mendes, takže je určitě na co se těšit.

Listopad:
Spolu s prvním listopadovým dnem přichází dánské drama Hon (Jagten), jehož hlavním tématem jsou problémy mezilidských vztahů. V hlavní roli se představí dánský a světově uznávaný herec Mads Mikkelsen, který za ztvárnění rozvodem zničeného Lucase získal ocenění Nejlepšího herce na letošním festivalu v Cannes. Francouzský film Ministr (L' Exercice de l'État), zobrazující intriky, nástrahy a jiné stinné stráky světa politiky, je dalším velmi dobře hodnoceným cizojazyčným snímkem. Českou premiéru si v listopadu také odbyde historické válečné drama Into the White pocházející ze švédsko-norské produkce, nebo sci-fi snímek Looper s Emily Blunt a Josephem Gordonem Levittem v hlavní roli.

Prosinec:
Na předvánoční období jsou plánovány jedny z nejočekávanějších snímků celého roku. 6. prosince bude v našich kinech k vidění Anna Karenina, další počin režiséra Joa Wrighta. V dramatu, natočeného podle stejnojmenné světově proslulé literární předlohy Lva Nikolajeviče Tolstého, se představí Keira Knightley, Jude Law, Aaron Johnson, Matthew MacFadyen, Domhnall Gleeson či Alicia Vikander. Trouble with the Curve, sportovní drama, ve kterém Clin Eastwood po dlouhé době opět předvede své herecké kvality a zahraje si tak po boku svého syna Scotta Eastwooda. Dobrodružný film Pí a jeho život v hlavní roli s Tobeym Maguirem a Gérardem Depardieu divákovi ukáže ojedinělý příběh založený na víře, pravdě a neobyčejného přátelství. Za zmínku stojí snímek Země zapomnění o havárii v Černobylu, která se zapsala do dějin a dlouho očekávané fantasy Hobit: Neočekávaná cesta. Po slavné triologii Pán prstenů na filmová plátna přichází její předchůdce a putování do Středozemě se zúčastní Martin Freeman, Ian McKellen, Cate Blanchett, Christopher Lee a další. Tolkienův neobyčejný příběh znovu ožije 12. prosince.

Žádné komentáře:

Okomentovat